Kosi Makaron

SASTAV

Testenina:

  • 1 pakovanje Durum Penne Rigate(ili bilo koji drugi oblik testenine)
  • 2 kocke povrćnog bujona

Povrtna mešavina:

  • 300 g čeri paradajza, presečenog na pola
  • 1 šalot, seckan
  • 1 čen belog luka, zdrobljen
  • 1 kašičica povrćnog praha
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja

Sir i dekoracija:

  • 1 Burrata sir
  • 20 svežih listova bosiljka
  • 1 veći komad parmezana (150 g), isečen na kockice
  • Prstohvat mlevene ljute paprike (chili flakes)

PRIPREMA

  1. Priprema povrtne mešavine: U velikom tiganju zagrej maslinovo ulje. Dodaj čeri paradajz, šalot i beli luk. Posoli i pobiberi, dodaj povrćni prah. Kuvaj 10–15 minuta dok paradajz ne omekša i ne počne da se raspada.
  2. Priprema zelenog parmezana: Stavite kockice parmezana i listove bosiljka u seckalicu ili blender i blendajte dok ne dobijete fino narendan zeleni sir.
  3. Kuvanje testenine: U velikom loncu sa ključalom vodom rastopite kocke bujona. Dodajte testeninu i kuvajte prema uputstvu sa pakovanja, sačuvavši oko 1 šolju vode od testenine.
  4. Priprema sosa: Stavite kuvani paradajz u posudu za štapni mikser. Dodajte sačuvanu vodu od testenine, Burrata sir, maslinovo ulje, so, biber i ljutu papriku. Blendajte dok ne dobijete glatki kremasti sos.
  5. Kombinovanje i serviranje: Ocedite testeninu i pomešajte je sa sosom. Servirajte i obilno pospite zelenim parmezanom.

PRIJATNO!

Vreme pripreme: 15 min
Vreme kuvanja: 30 min

Količina za
4 osobe

Vegetarijanski

Za ovaj recept
koristili smo

Kosi makaroni
Durum