Grkljančić

SASTAV

Testenina:

  • 1 pakovanje Panona grkljančić (500g)
  • 2 kocke povrćnog bujona

Povrtni sos:

  • 500 g čeri paradajza, presečenog na pola
  • 2 čena belog luka, rendana
  • 1 paradajz-pasta (70g)
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike (chili flakes)
  • 6–7 svežih listova bosiljka
  • 1 kašičica javorovog sirupa
  • 50 g putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So po ukusu

Ricotta sos:

  • 1 šolja ricotta sira
  • 2 kašike feta sira, izmrvljenog
  • ¼ šolje sveže pavlake
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

PRIPREMA

  1. Priprema povrtnog sosa: U velikoj tiganju zagrej maslinovo ulje i puter. Dodaj čeri paradajz, paradajz-pastu, beli luk i so. Kuvaj oko 30 minuta, povremeno mešajući i po potrebi dodajući malo vode da se paradajz ne zalepi za dno tiganja. Dodaj listove bosiljka, javorov sirup i mlevenu crvenu papriku. Kuvaj još nekoliko minuta, zatim skini sa vatre da se prohladi i izblendiraj u glatki sos.
  2. Priprema ricotta sosa: Sve sastojke osim maslinovog ulja izblendiraj dok ne dobiješ glatku smesu. Na kraju postepeno dodaj maslinovo ulje i dobro promešaj rukom.
  3. Kuvanje testenine: U velikom loncu sa ključalom vodom rastopi kocke bujona. Dodaj testeninu i kuvaj prema uputstvu sa pakovanja dok ne bude al dente. Ocedi, sačuvavši malo vode od testenine.
  4. Kombinovanje: Dodaj sačuvanu vodu od testenine u paradajz sos i izblendaj štapnim mikserom. Pomešaj sos sa skuvanom testeninom, dodaj kašiku ricotta sosa i dobro promešaj.

Posluženje: Serviraj u činijama i ukrasi dodatnom količinom ricotta sosa po vrhu.

PRIJATNO!

Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: 30 min

Količina za
4 osobe

Vegetarijanski

Za ovaj recept
koristili smo

grkljančić
panona