SASTAV
Testenina:
- 1 pakovanje Panona grkljančić (500g)
- 2 kocke povrćnog bujona
Povrtni sos:
- 500 g čeri paradajza, presečenog na pola
- 2 čena belog luka, rendana
- 1 paradajz-pasta (70g)
- 1 kašičica mlevene crvene paprike (chili flakes)
- 6–7 svežih listova bosiljka
- 1 kašičica javorovog sirupa
- 50 g putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- So po ukusu
Ricotta sos:
- 1 šolja ricotta sira
- 2 kašike feta sira, izmrvljenog
- ¼ šolje sveže pavlake
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
PRIPREMA
- Priprema povrtnog sosa: U velikoj tiganju zagrej maslinovo ulje i puter. Dodaj čeri paradajz, paradajz-pastu, beli luk i so. Kuvaj oko 30 minuta, povremeno mešajući i po potrebi dodajući malo vode da se paradajz ne zalepi za dno tiganja. Dodaj listove bosiljka, javorov sirup i mlevenu crvenu papriku. Kuvaj još nekoliko minuta, zatim skini sa vatre da se prohladi i izblendiraj u glatki sos.
- Priprema ricotta sosa: Sve sastojke osim maslinovog ulja izblendiraj dok ne dobiješ glatku smesu. Na kraju postepeno dodaj maslinovo ulje i dobro promešaj rukom.
- Kuvanje testenine: U velikom loncu sa ključalom vodom rastopi kocke bujona. Dodaj testeninu i kuvaj prema uputstvu sa pakovanja dok ne bude al dente. Ocedi, sačuvavši malo vode od testenine.
- Kombinovanje: Dodaj sačuvanu vodu od testenine u paradajz sos i izblendaj štapnim mikserom. Pomešaj sos sa skuvanom testeninom, dodaj kašiku ricotta sosa i dobro promešaj.
Posluženje: Serviraj u činijama i ukrasi dodatnom količinom ricotta sosa po vrhu.
PRIJATNO!
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: 30 min
Količina za
4 osobe
Vegetarijanski
Za ovaj recept
koristili smo
grkljančić
panona
